Verslag Raad van Commissarissen NLBV

Internationale spanningen nemen al jaren toe en 2024 vormt daarop geen uitzondering. Naast de oorlog in Oekraïne zorgt de situatie in het Midden-Oosten voor onrust. Andere schepen, andere handelsstromen en economische onzekerheid zijn het gevolg. Door de onvoorspelbaarheid van de geopolitieke omgeving was het voor Nederlands Loodswezen een uitdaging om voldoende resultaat te boeken en investeringskeuzes te maken. Toch stelt de Raad van Commissarissen (RvC) trots vast dat Nederlands Loodswezen kwaliteit bleef bieden.

Financiële weerbaarheid

Vorig jaar uitten we al onze zorgen over de Wet actualisatie markttoezicht registerloodsen (Wamr) en het price cap-systeem voor de vaststelling van de loodsgeldtarieven. Ook in 2024 bleken de uitgangspunten van dit model moeilijk te beheersen door Nederlands Loodswezen.

Als efficiënte organisatie met een 24/7-aanwezigheid is Nederlands Loodswezen slechts in beperkte mate in staat de kosten in overeenstemming te brengen met de verminderde vraag.  Eerder geconstateerde uitdagingen, zoals internationale spanningen met impact op de internationale handel en forse inflatie versterken onze zorgen.  We hopen dan ook dat de gesprekken die we met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de Wamr hebben opgestart, in 2025 worden voortgezet en tot aanpassing van de afspraken leiden.

Duurzame bedrijfsvoering

Het waardecreatiemodel werd in 2024 geconcretiseerd en blijft ook voor de toekomst de basis voor een duurzame bedrijfsvoering en begrotingen en een goede verstandhouding met onze stakeholders. De keuze voor hybride aangedreven swaths voor regio Scheldemonden in 2024 stond mede symbool voor onze algehele inzet op verduurzaming.

In 2025 buigen we ons over de 'Tender van de toekomst’ en onderzoekt Nederlands Loodswezen wat er met het bestaande materieel gaat gebeuren. Nederlands Loodswezen is wettelijk niet verplicht  om haar duurzaamheidsrapportages in lijn te brengen met CSRD. Als maritieme ketenpartner en maatschappelijk bewuste onderneming onderzoeken we in 2025 echter wel hoe we in de toekomst onze duurzaamheidsverslaggeving verder willen ontwikkelen.

Veiligheid voor alle Loodsen en medewerkers

Fysieke en sociale veiligheid, zowel op zee als aan wal, kregen in 2024 veel aandacht binnen de organisatie. Een werkgroep met vertegenwoordigers uit alle regio’s werd opgericht en zette veiligheid prominent op de agenda voor alle loodsen en medewerkers.

We zijn verheugd dat het veiligheidsstatement Samen Veilig & Vlot is opgesteld. Dit statement weerspiegelt onze visie op veiligheid en benoemt de vier richtlijnen voor fysiek veilig werken, waarmee we een duidelijke en eenduidige veiligheidsaanpak hanteren.

Awareness

Ons bewustzijn – of awareness – van cyberdreigingen en criminele ondermijning groeide verder. Fraude, schending van integriteit en cyberaanvallen door hackers vormen reële risico’s voor onze bedrijfsvoering. We drongen er dan ook op aan om hier meer aandacht aan te besteden, zowel in ons denkproces als in de beveiliging van onze ICT-systemen. Nederlands Loodswezen nam deze aanbeveling serieus en ondernam concrete stappen.

De RvC constateerde dat onze rol in de maritieme keten en samenleving steeds relevanter wordt. Onze toegang tot gevoelige data, schepen en havencomplexen vraagt om een kritische reflectie. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan meer toezicht op maritieme activiteiten in havens en territoriale wateren.

Inmiddels zijn er contacten met het ministerie van Defensie over de beveiliging van onze (digitale) middelen. Daarnaast wordt verkend of loodsen een rol kunnen spelen als de ‘ogen en oren’ van de Staat der Nederlanden binnen het maritieme domein.

“Er is een intentie om maritieme professionals, waaronder loodsen, in te zetten als de ogen en oren in het maritieme domein voor de Staat der Nederlanden.”

Matthieu Borsboom, voorzitter Raad van Commissarissen

Internationale samenwerking

De operationele samenwerking tussen de regio Scheldemonden en het Vlaams Loodswezen liep ook in 2024 zeer goed. Niettemin stellen we vast dat er met betrekking tot de verdragsrechtelijke context op de Westerschelde een aantal Vlaams-Nederlandse discussiepunten zijn waardoor de positieve ‘spirit’ van samenwerking op de Schelde wat onder druk komt. We hopen dat met de aangetreden nieuwe Vlaamse regering en Minister van Havens deze discussiepunten op een aanvaardbare wijze in lijn met de Scheldeverdragen worden opgelost. De door Vlaanderen genomen beslissingen i.v.m. vlootvernieuwing en de bouw van een nieuwe loodsboot naar Nederlands model juichen we toe. Verder blijven we hopen dat in 2025 concrete stappen zullen kunnen gezet worden inzake de hervorming van het Vlaams Loodswezen. Dit kan de samenwerking alleen maar versterken.

Toekomstbestendige organisatie

Onze organisatie blijft zichzelf vernieuwen: op het gebied van materieel, mensen, werkprocessen en strategieën. Die ontwikkeling ondersteunt de RvC van harte. Om de ontwikkelingen in wet- en regelgeving, de arbeidsmarkt en op technologisch vlak nauwgezet te volgen, krijgt de werkgroep R&D een rol in onze nieuwe missie, visie, strategie (MVS).

De RvC blijft zorgen houden over de beperkte instroom van nieuw talent in het maritieme domein en de invulling van technische vacatures. Tegelijkertijd zijn we tevreden dat de wervingsdoelgroep voor registerloodsen wordt uitgebreid dankzij de nieuwe premaster OTR: MMP voor mbo-studenten.

Een relevante organisatie

De RvC juicht toe dat in 2025 de herijking van de nieuwe MVS voor de jaren 2026-2030 een gezamenlijke inspanning is van NLBV en NLc, van loodsen en medewerkers, zowel aan wal als op zee. We verwachten dat deze samenwerking de organisatie verder verbindt, net als de implementatie van het gezamenlijke veiligheidsstatement ‘Samen Veilig & Vlot’.

Als Nederlands Loodswezen staan we samen sterker tegenover onzekerheden en bedreigingen. Zo blijven we relevant – voor het maritieme domein én voor de samenleving als geheel.

Werkwijze RvC

De Raad van Commissarissen (RvC) ziet toe op de vormgeving en uitvoering van de strategie door de directie van NLBV. Daarbij hanteren wij lange termijn waardecreatie binnen de onderneming als uitgangspunt. Bij de vervulling van onze taak houden wij rekening met de belangen van alle bij de vennootschap behorende stakeholders en sturen wij op basis van de financiële, commerciële, operationele en governance informatie.

Ook staat de RvC de Bestuursraad van Nederlands Loodswezen met advies terzijde, en zien wij toe op de verhouding met de vennoten, de medewerkers en andere maatschappelijke stakeholders. Wij fungeren als werkgever van de directie van NLBV. De RvC kent een reglement waarin regels zijn vastgelegd over onder meer haar werkwijze, taken, besluitvorming en bevoegdheden.

In de samenstelling van de Raad van Commissarissen waren het afgelopen jaar geen wijzigingen.

In 2024 vonden 5 reguliere vergaderingen plaats, Daarnaast heeft de RvC een aantal keer in beslotenheid vergaderd. De voorzitter overlegde regelmatig met de directeur NLBV om voortgang en algemene ontwikkelingen te bespreken. Ook  is de RvC op werkbezoek geweest in de verschillende regio’s en is er op gezette tijden contact geweest met de Ondernemingsraad en met de medewerkers van NLBV.

Wij hebben begin 2025, zoals ieder jaar, een zelfevaluatie uitgevoerd. De RvC blikte terug op haar eigen functioneren en dat van de individuele leden, op de interactie onderling, met  de directie, de Bestuursraad en de Ondernemingsraad.

Tot slot

We zijn er trots op dat ondanks de woelige tijden onze klanten zeer tevreden zijn over onze dienstverlening. We sluiten dan ook graag af met een dankwoord aan alle loodsen en medewerkers in de organisatie. Eén team, één taak.

De Raad van Commissarissen van Nederlands Loodswezen B.V.
Hoek van Holland, 2025

Matthieu Borsboom (voorzitter)
Rudi De Meyer
Anne Marie van der Wijst