Bekwame en tevreden loodsen en werknemers

In een nieuw onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden en medewerkerstevredenheid scoort Nederlands Loodswezen B.V. hoog: gemiddeld 65% procent van de ondervraagden is positief. Driekwart waardeert de inhoud van het werk, met name op zaken als afwisseling, baanzekerheid en werkomgeving en -cultuur. Daarnaast scoren we goed op werkplezier en de balans tussen werk en privé.

Ziekteverzuim ondersteunend personeel

In 2023 bedraagt het ziekteverzuim voor de operationele dienst 7,71%. Voor het kantoorpersoneel is het ziekteverzuim percentage 6,23%. Deze ziekteverzuim cijfers liggen hoger dan de norm en hebben de aandacht van het management.

Beroepsbevordering

In Nederland hebben de loodsen in 2023 gemiddeld 31,2 uur per jaar (2022: 28,6) aan beroepsbevordering besteed. De totale besteding per jaar kan fluctueren door wisselende opleidingsbehoeften en het al dan niet samenvallen van periodieke trainingen. Periodiek dient de loods een aantal verplichte (terugkerende) opleidingen en trainingen af te nemen, zoals de geultraining, de Loods Op Afstand (LOA)-training, persoonlijke veiligheidstrainingen en de helikoptertraining.

In 2023 ligt het aantal bestede uren op het gewenste ambitieniveau, de context is hetzelfde als in voorgaande jaren.