In veel contacten merken we dat onze expertise door de verschillende partijen in de keten op waarde wordt geschat. Als dienstverlener worden we vaak gevraagd om een bijdrage te leveren aan operationele vraagstukken in de haven. Daar zijn we blij mee, want dat is de rol die we graag vervullen: kennis en ervaring delen en intensief samenwerken met onze klanten en met de overheid.

Ook in de toekomst denken we mee over de grotere vraagstukken en innovaties, zoals bijvoorbeeld de energietransitie en klimaatdoelen. Hoewel het nauwelijks mogelijk was om fysiek samen te werken, hebben we het afgelopen jaar toch goed contact kunnen houden met onze partners in de haven om kennis te delen over deze onderwerpen.

“De aanloop en het vertrek van de kraanschepen van Heerema Marine Contractors zijn in Rotterdam geclassificeerd als een ‘speciaal transport’ waar toelatingscriteria met operationele limieten, werkmethoden en verkeersbegeleiding zijn gesteld. Bij de aanloop van één van onze kraanschepen werd er samen met de loodsen een idee geboren welke betrekking had op die criteria. Tijdens dit gesprek tussen de loods en het brugteam werd de scheepscapaciteit van het kraanschip gespiegeld aan de huidige omstandigheden en geldende criteria. Opvallend was dat de vastgestelde criteria niet meer bleken te passen bij de huidige scheepskarakteristieken van het opgewaardeerde en verbouwde kraanschip en ook de komst van de maasvlakte-2 was hier niet in mee geëvalueerd. Ondanks dat er tijdens deze reis verder geen vervolg afspraak werd gemaakt, werden wij enkele weken na binnenkomst benaderd door het Loodswezen om samen tot een nieuw voorstel met criteria  te komen richting de havenautoriteiten. Deze kant van het Loodswezen kende ik nog niet maar heb ik als zeer prettig en deskundig ervaren. De communicatie verliep via online meetings en tekst concepten werden zeer professioneel opgesteld. Uiteindelijk zijn de opzetcriteria uitgebreid getest in het simulator centrum van Heerema Marine Contractors en is de havenautoriteit zonder verdere aanpassingen akkoord gegaan met de vernieuwde en beter passende condities bij aanloop en vertrek. Prachtig om bij deze nevenactiviteit zulke  toewijding te ervaren!”

Captain Willem van Herwaarden, gezagvoerder kraanschip SSCV Sleipnir - Heerema Marine Contractors